Aşure Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve Aşure Tarifi
Aşure Gününün Önemi
Arapça’da 10 anlamına gelen “aşara” kelimesinden türeyen aşure kelimesi, Peygamberler tarihi açısından oldukça önemli bir gündür. Aşure günü, hicri takvime göre belirlenmiş bir gündür ve Muharrem Ayı’nın 10. günü olarak belirlenmiştir.
Rivayetlere ve kaynaklara göre bakıldığı zaman Hazreti Nuh’un gemisinin tufandan kurtulduğu gün bugüne denk gelmektedir. Ayrıca Hazreti Musa’nın Kızıldeniz’in içinden geçerek firavunun boğulması ve İsrailoğulları’nın Firavn’un zulmünden kurtulması, yine bugüne denk gelmektedir.
Aşure Nasıl Meydana Gelmiştir ve İlk Kez Ne Zaman Yapılmıştır?
Bu konuda yine her biri Peygamberler tarihine dayanan farklı rivayetler söz konusudur. Peygamberlerin önemli hadiselerinin ve kurtuluşlarının günü bu özel günde olduğu bilinir. Ancak aşurenin ilk kaynatılması hadisesinin Hazreti Nuh ile ilgili olduğu yaygın olarak bilinen bir gerçektir.
Rivayete göre tatlı olarak yediğimiz aşure de yine Hazreti Nuh’un gemisi ile bilinen bir hadisedir. İçerisinde fasulye ve nohut gibi tahıl ürünlerinin bulunduğu tek tatlı olan aşurenin, bir öyküsü ve rivayeti vardır. Hazreti Nuh’un tufan esnasında onun peygamberliğine inananlar ile gemide kaldığı süreçte, gemidekilerin açlığını gidermek için gemide bulunan tüm besinleri birleştirdiği ve aşure kaynatma dediğimiz hadisenin ilk kez burada olduğu söylenir. Rivayete göre Hazreti Nuh’a inanan 80 insan olduğu bilinmektedir. Bu 80 kişiye Hazreti Nuh’un aşure kaynatarak onların açlığını giderdiği söylenmektedir.
Bereketin, yardımlaşmanın, komşular ile daha çok kaynaşmanın ve ihtiyaç sahiplerine destek olmanın en büyük vesilesi olan Aşure Günü’nde bu yüzden her yıl aşure kaynatılarak komşulara dağıtma kültürü bizim de geleneklerimiz arasında yerini almıştır. Yüzyıllardır süren bu gelenek halen devam etmekte, bu önemli günlerde insanlar birbirleri ile yardımlaşmanın bereketini ve sevabını almaya çalışmaktadır.
Kültürel ve tarihi anlamda aşurenin ne denli önemli olduğuna değindikten sonra, şimdi gelelim aşurenin nasıl yapılması gerektiğine…
Aşure Kaynatmak İçin Gerekli Olan Malzemeler
Aşurenin daha lezzetli olması için, kullandığınız malzemelerin taze olmasına özen göstermeniz gerekir. Bu yüzden malzemeleri satın aldığınız yerin sirkülasyonu hızlı olan ve çok satış yapan yerler olmasına ve hijyene önem veren yerler olmasına çok dikkat etmelisiniz.
Size en uygun fiyatla en kaliteli ürünleri ulaştıran firmamızdan ürünleri alırsanız, aşurenizin ayrı bir lezzete sahip olacağının garantisini veriyoruz.
Sözü çok uzatmadan size gerekli olan malzemeleri yazalım:
● İçi İçin Gerekli Olan Malzemeler:
- ¼ kilogram (yani 250 gram) buğday,
- 4,5 litre su (22 su bardağı)
- 1/10 kilogram (yani 100 gram) pirinç,
- İsteğe bağlı olarak küçük küpler halinde doğranmış olan 1 adet portakalın kabuğu
- Yine isteğe bağlı olarak küçük küpler halinde doğranmış olan 1 adet limon kabuğu
- 3 - 4 yemek kaşığı kuru üzüm (bu da zorunlu değil ancak şeker aromasını en iyi veren malzeme olduğu için kullanmanızı öneririz)
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 su bardağı nohut
- İsteğe bağlı olarak yarım su bardağı dolusu çiğ badem
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü (daha fazla atmamaya çalışın, baskın bir tadı olduğu için fazlası tadını değiştirebilir)
- 1 avuç fındık
- 1 avuç ceviz
- 10 adet küçük parçalar halinde doğranmış kuru kayısı
- 1 kilogram toz şeker
● Süslemek İçin Gerekli Olan Malzemeler;
Toz şeklinde olarak antep fıstığı, ceviz, fındık, fıstık kullanabilirsiniz.
Ayıklanmış nar parçacıkları, dilimlenmiş incir, üzerine serpiştirerek tarçın ve susam da kullanılabilir.
Aşurenin Kaynatılması ve Hazırlanışı
- Buğdayları yıkadıktan sonra tencerenin içine aktarın. (Büyük bir tencere seçmenizde fayda var.)
- Üzerine 1 litre eklediğimiz sıcak su ile 30 dakika civarında en kısık ateşte kaynatmaya devam ediyoruz.
- Tekrar 1 litre daha su ekleyerek 1 saat kadar kısık ateşte kaynatmaya devam ediyoruz.
- Pirinç, portakal ve limon kabuklarını da bu tencereye atıp ocağın altını kapatıyoruz. 3 saat kadar oda sıcaklığında bekletiyoruz.
- 1 litre daha sıcak su ilave ediyoruz. Kuru üzümü, daha önce başka bir kapta haşlanmış olan fasulyeyi ve nohutu da bu karışıma ilave ediyoruz. Zarar vermeden tahta kaşık ile karıştırıyoruz.
- Kuş üzümü, fındık, ceviz ve doğranmış kayısı gibi eklemek istediğimiz diğer malzemeleri de ekliyoruz.
- 1 su bardağı su ve 1 kilogram şekeri de bu karışıma ilave ediyoruz. Kısık ateşte yarım saat kadar, malzemelere zarar vermeksizin karıştırmaya devam ediyoruz. Yarım saatin sonunda ocağın altını kapatıyoruz.
- Belirli aralıklarla dibi tutmasın diye sakince karıştırıyoruz ve 2 saat kadar ılıması için bekliyoruz. Bu süreçte çok sulu bir kıvam ile karşılaşabilirsiniz, zamanla daha kıvamlı olacaktır, merak etmeyin.
- Artık aşureniz hazır! Bundan sonrasında küçük kaselere bölerek üzerine süslemelerinizi yaparak servise hazır hale getirebilirsiniz.
Afiyet olsun!